Josef Říha | | ostatní

Novým předsedou VV FAČR se stal Petr Fousek

Novým předsedou Výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky byl zvolen Petr Fousek. O jeho zvolení rozhodla Valná hromada v druhém kole hlasování, když obdržel celkově 106 hlasů.

Osmapadesátiletý dlouholetý funkcionář při volbách na valné hromadě v Nymburce ve druhém kole hlasování porazil bývalého úspěšného reprezentanta Karla Poborského a ve funkci nahradí končícího šéfa Martina Malíka. Fousek získal 106 hlasů, jeho protikandidát 91 hlasů.
Volba předsedy podle očekávání dospěla do druhého kola. V tom prvním ani jeden z kandidátů nezískal potřebnou nadpoloviční většinu hlasů v české i moravské komoře. Poborský podle předpokladů zvítězil v Čechách a jeho soupeř na Moravě. V druhém kole už rozhodl součet hlasů za obě komory dohromady.
Fousek získal na Moravě 55 ze 70 platných hlasů, zatímco jeho soupeř jen 15 hlasů. Poborský sice zvítězil v Čechách, ale 76 ze 127 hlasů mu ke zvolení nestačilo. Pro Fouska se totiž v české komoře vyslovilo 51 delegátů. Jeden hlasovací lístek byl neplatný.
„Chci poděkovat všem, kteří mi ve své volbě dali hlas, ale pochopitelně i těm, kteří se účastnili procesu, který tomu předcházel. Těm, kteří mě navrhovali a kteří mě oslovovali, abych do kandidatury vstoupil,“ uvedl Petr Fousek bezprostředně po vyhlášení výsledků.
„Vnímám obrovskou zodpovědnost, která přede mnou leží. Celou řadu problémů českého fotbalu jsme vyslechli, diskutovali. Je to obrovská hora práce, ale nebojím se toho. Pro mě je čest vést největší sportovní svaz v zemi,“ pokračoval Fousek.
„Jsem spokojen s volbou na základě toho, že celá řada lidí, o nichž jsem měl představu, že se do výkonného výboru dostanou, se do něj dostali. Ale už to nechci rozdělovat na to, kdo má jaké zastoupení, to je obraz, který se odehrával do voleb. Teď se chceme zorientovat, příští týden nás čeká první řádné zasedání, úkolů je před námi hodně,“ uvedl Petr Fousek.

Takto vypadá nové složení Výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky na základě hlasování na 23. Valné hromadě FAČR:
Předseda: Petr Fousek
Místopředseda za Moravu: Jiří Šidliák
Místopředseda za Čechy: Jan Richter
Předseda řídící komise za Čechy: Martin Drobný
Předseda řídící komise za Moravu: Pavel Nezval
Členové za Čechy: Václav Andrejs, Tomáš Neumann, Rudolf Řepka
Členové za Moravu: Vladimír Kristýn, Radek Zima
Členové za ligu: Adolf Šádek, Dušan Svoboda

Osmapadesátiletý funkcionář v minulosti na asociaci, dříve Českomoravském svazu, zastával několik funkcí. V letech 2001 až 2007 byl generálním sekretářem, později poradcem dřívějšího předsedy Miroslava Pelty. Od roku 1994 se pohybuje v mezinárodních organizacích FIFA a UEFA, naposledy působil jako nezávislý expert pro řecký svaz.

Zdroj: fotbal.cz

Aktuální články

Program zápasů našich mužstev

Kdy a kde hrají o nadcházejícím víkendu naše mužstva.

deník.cz: Lanžhot nezvládl klíčovou bitvu. Zbrojovce trefil výhru Polák v 91. minutě

Klíčový zápas. Fotbalisté Lanžhota v případě úspěchu mohli dotáhnout vedoucí rezervu Zbrojovky na rozdíl tří bodů, šlágr...

Výsledky všech našich mužstev

Kompletní přehled všech našich výsledků.