Boris Didov | | ostatní

Rekonstrukce hřiště Pastvisko

Kabiny na hřišti Pastvisko v novém

Jak jistě všichni víte, v našem malém městě máme celkem dvě travnaté hřiště. Hlavní hřiště Na Šlajsi – tzv. nové hřiště, a to stařičké zvané Pastvisko, které se celá ta léta, co se otevřelo nové hřiště, doslova zanedbávalo. Toho jsem si nevšiml ani já, když jsem ještě působil jako aktivní hráč. A protože toto hřiště má také svoji bohatou historii, je téměř každodenně využíváno k tréninkům naší mládeže a rezervního B mužstva mužů, zaslouží si také náležitou péči, do čehož jsme se pustili již od začátku tohoto roku v podobě příprav. Je potřeba říct, že hřiště je využíváno také naším A mužstvem, pokud se nedá využít areál Na Šlajsi, je přístupno veřejnosti během dne, a také dalším oddílům, čehož využívá docela pravidelně také Lakros, ke svým tréninkům a každoročnímu turnaji.
Hlavní podnět, proč jsme se do toho dali, byli děti. Vytvořit jim natolik kvalitní zázemí, abychom se za něj nemuseli stydět, a také dostali zpět trénovat žáky, které máme v FKM Podluží, a právě kvalitní zázemí bylo největší problém, aby trénovali v Lanžhotě. Nyní trénují v Kosticích, kde měli doposud zázemí opravdu lepší. Ruku v ruce se samozřejmě vytvořili podmínky také pro B mužstvo, které zde trénuje, a zároveň hraje také svá mistrovská utkání.
Na počátku byl tedy nápad nebo sen a touha dostat děti do Lanžhota, zjistit co a jak udělat, kolik by to stálo, pak oslovit město, získat souhlas a peníze na rekonstrukci, a tím neméně důležitým úkolem bylo sehnat lidi. A to se nám podařilo. Přemluvili jsme zpočátku tři neskutečné pány, pracovně jim říkáme „důchodci“, bez kterých by se nic neuskutečnilo. Jedná se o pány Jablonický Josef, Zonyga Jaroslav a Mikulič Petr. Tito pánové zde odpracovali neskutečné množství hodin a prováděli zde veškeré zednické práce od škrabání omítek, natahování vnitřních omítek až po sádrokartonové stropy. Místo zaslouženého užívání důchodu, pracovali celé léto, téměř každý den, aby vytvořili zázemí pro někoho jiného. Bez těchto pánů by se nic neuskutečnilo. No, a když zrovna nemohli pracovat na Pastvisku, tak si třeba odběhli ještě natírat brány nebo drnovat hřiště do areálu hřiště Na Šlajsi. Takových, jako jsou tito pánové už je velice málo a já jim moc děkuji, velmi si jich Vážím. O jejich velikosti svědčí také obrovské gesto, neboť část svého výdělku darovali našim dětem.
Musím říct, že se nám podařilo kabiny opravdu krásně zrekonstruovat. Každé mužstvo má svou kabinu, která je vybavena novým nábytkem a nově kabinu získali také trenéři. Součástí vnitřních prostor jsou samozřejmě také sprchy a toalety, malá místnost pro hospodáře a kabina pro rozhodčí. Ostatně, kdo má zájem, není problém přijít během tréninků a prohlédnout si vše na vlastní oči.
Rekonstrukcí vnitřních prostor kabin zdaleka nekončíme. V nejbližších dnech plánujeme odkopat budovu a odvést od ní vodu, ve spolupráci s hráči a rodiči. Tím bychom v tomto roce skončili a pokračovali až na jaře, kdy plánujem provést rekonstrukci budovy také z venku. Dále pak řešíme zavlažování hřiště a vybudování osvětlení hrací plochy, tak aby byla k využití také na podzim a v zimě., veřejné záchody a v neposlední řadě také betonový plot při vstupu do areálu, který je již velmi chatrný a nebezpečný. V souvislosti s vybudováním nového plotu, bychom chtěli vytvořit větší množství parkovacích míst a nový plot posunout směrem k hřišti, a tím vytvořit možnost šikmého stání.
Všem těm, kteří se zúčastnili, patří velký dík. V dnešní době je totiž docela problém najít někoho, kdo udělá něco jen tak, pro jiné, v tomto případě pro naše nejmenší fotbalisty, B mužstvo, náš oddíl, a zároveň ušetřit peníze městu. Chtěl jsem a přál si, aby se nejvíce zapojili hráči a rodiče, neboť budují zázemí pro sebe a tím si budou také vážit své práce a podle toho se budou chovat k celému areálu. Byl jsem až moc naivní a vše si růžově maloval, stálo mě spoustu úsilí dostat vůbec někoho na tyto brigády. Všichni mají totiž spoustu práce, a pak, až je všechno téměř hotové, si právě ti lidé začnou vymýšlet, jestli by se nemohlo udělat ješte to, a nebo ono nebo dokonce si stěžovat, proč už to není hotové. Užil jsem si krásné léto, ale chtěl jsem to, dělal jsem to rád a budu pokračovat dál. Nic z toho by se neuskutečnilo, nebýt našeho města a jejich představitelů, kteří nám vše posvětili a na vše dali peníze. Vím, mohl by si každý říct, mají peněz dost, ale nemuseli ty peníze investovat, nemuselo jich to zajímat, mohli říct prostě ne. Naštěstí město sport podporuje, a toto je výsledek. Krásný výsledek společného úsilí.
Na rekonstrukci se podíleli: Jablonický J., Zonyga J., Mikulič P., Šesták M., Balga D., Polášek M., Surman M., Surman T., Surman S., Didov M., Didov O., Bartoš T., Brbůch M., Petrla Z., Bartošová L., Bartošová A., Bartoš J., Brbůchová M., Jablonický L., Darmovzal Z., a hráči B můžstva: Uher A., Petrla M., Petrla R., Urbánek P., Říha Z., Tuček P., Holobrádek V., Bartoš M., Bača M., Salčák Z., Škaroupka T., Švach D., no a pak už jen já. Někdo se zúčastnil míň, někdo víc ale i tak, všem těmto lidem mockrát děkuji, povedlo se a vážím si Vás. Nicméně se neubráním ještě dodat, mohlo nás být víc a nemuselo být kolem toho tolik zbytečných řečí.

Aktuální články

Program zápasů našich mužstev

Kdy a kde hrají o nadcházejícím víkendu naše mužstva.

deník.cz: Lanžhot nezvládl klíčovou bitvu. Zbrojovce trefil výhru Polák v 91. minutě

Klíčový zápas. Fotbalisté Lanžhota v případě úspěchu mohli dotáhnout vedoucí rezervu Zbrojovky na rozdíl tří bodů, šlágr...

Výsledky všech našich mužstev

Kompletní přehled všech našich výsledků.