Josef Říha | | muži

Lanžhot má kvalitu. Postup ovšem není pro navštěvovaný Sokol priorita

Sokol se před jarem chystal na novou éru po odchodu úspěšného kouče Milana Valachoviče. Jeho nástupce Jozef Dojčan si na svoji soutěžní premiéru musel počkat nečekaně dlouho. O to větší měl prostor na práci s týmem.

Slovenský kouč vedl v minulosti mládežnické týmy Senice, která hrála dokonce juniorskou Ligu mistrů. Poté trénoval také muže Senice, Skalice a naposledy Petržalky. „Podařilo se nám sehnat kvalitního trenéra, který je adekvátní náhradou za Milana Valachoviče,“ pochvaluje si manažer klubu Jiří Bartoš.
Po loňském podzimu patřila Sokolu třetí příčka divizní tabulky a na předních pozicích by se měl nejspíš pohybovat i letos. Dirigentem týmu je už dvaačtyřicetiletý kapitán Jaroslav Hílek, v kádru jsou i další zkušení borci jako Simandl nebo Ciprys. Vedení klubu se pak podařilo posílit ofenzivu, když přišel Ukrajinec Pidruchnyi a na poslední chvíli také Slovák Roman Sábler, který naposledy působil v rakouském Spratzernu. Ten se uvedl v přípravném duelu s Dunajskou Lužnou hned čtyřmi brankami. „Tenhle přestup se našemu vedení opravdu povedl, takový hráč nám v ofenzivě určitě hodně pomůže,“ libuje si asistent Přemysl Kovář.
Navíc mohou trenéři počítat také s Timotejem Královičem, který loni kvalitními výkony a třeba i parádním gólem v pohárovém duelu s Baníkem Ostrava upoutal pozornost týmů z vyšších soutěží. Jeho přestup do druholigové Líšně zhatila zlomenina zánártní kosti. Nyní už je zpět v plné zátěži a na podzim by měl opět pomoci Lanžhotu. „Mám tady hodně kamarádů a v zimě navíc přišel trenér Dojčan, s nímž jsme společně sbírali mládežnické tituly v Senici,“ nedělá si Královič těžkou hlavu z toho, že z jeho přestupu nakonec sešlo.
Trenéři si také pochvalovali profesionální přístup hráčů, kteří v době koronavirového volna doma nelenili. „Většina kluků nás příjemně překvapila tím, v jakém stavu se do přípravy po dlouhé pauze vrátili. Bylo vidět, že se poctivě připravovali individuálně, připadalo mi to, jako by ani žádná přestávka nebyla,“ tvrdí Kovář.
Přestože i od soupeřů slyší v Lanžhotě jen samou chválu, na postup v klubu nemyslí. „Hodonín je největší aspirant na postup spolu s juniorkou Zbrojovky. Spíš se chceme ubírat nastolenou cestou, tedy posouvat hráče do vyšších soutěží,“ raději zůstává skromnější trenér Dojčan.
V podobném duchu hovoří i Bartoš. „Samozřejmě chceme hrát co nejvýš, ale nejsme pod tlakem. Ještě nedávno jsme snili o krajském přeboru a teď hrajeme divizi,“ připomíná manažer Sokola.
Velkou devízou jsou také fanoušci, na domácí zápasy bývá většinou stadion zaplněný. Tak jako při úvodním duelu nového ročníku s Hodonínem, který skončil bezbrankovou remízou. „Klobouk dolů před lanžhotskými fanoušky, kéž bychom hráli před takovou návštěvou pokaždé,“ kvituje hodonínský kouč Pavol Švantner

Zdroj: Antonín Zabloudil, breclavskydenik.cz

Aktuální články

Program zápasů našich mužstev

Kdy a kde hrají o nadcházejícím víkendu naše mužstva.

deník.cz: Lanžhot nezvládl klíčovou bitvu. Zbrojovce trefil výhru Polák v 91. minutě

Klíčový zápas. Fotbalisté Lanžhota v případě úspěchu mohli dotáhnout vedoucí rezervu Zbrojovky na rozdíl tří bodů, šlágr...

Výsledky všech našich mužstev

Kompletní přehled všech našich výsledků.